Győry Domonkos blogja

Idegensajtolva

Idegensajtolva

Apám kólát ivott

2019. augusztus 08. - Győry Domonkos

signs-4296888_640.jpgValamikor az ötvenes években, talán a forradalom után, talán előtte, apámat kiküldték Egyiptomba, mivel nem szuperáltak a gyár által szállított vagonok. Korábban már járt ott több, népes delegáció, és mivel azok eredménytelenül tértek haza, a vezetőség végső kétségbeesésében kiküldött egy szakembert.

A részletekre nem tért ki, azokat a fantáziám pótolja, így az Isztambuli repülőteret, ahol az átszállásra várakozott, nagy betonsivatagnak képzelem el, esetleg valamiféle hatalmas, hangárszerű építménynek. Akár az előbbi, akár az utóbbi, a várakozás izzasztó unalmában apámnak feltűnt valahol egy Coca-Cola felirat. Soha nem kóstolta még, akkoriban nem lehetett kapni effélét hazánkban, és izgalomba hozta, hogy miféle italról lehet szó, ugyanis az egyik pártszónok retorikai fordulataiban gyakorta szerepelt a "Coca-Cola mámorban fetrengő imperialisták" szidalmazása. Apám, aki egyébként absztinens volt, igencsak kíváncsi lett, hogy milyen az a bűnös, kábító, bódító, vagy akármilyen, mindenesetre disznóvá silányító itóka, így vásárolt egyet. Megállt a szájában a korty, mert alkoholtartalmú nedűre számított, esetleg édeskés Bambira. Ráadásul langyos volt az ital, elmulasztották behűteni a konstantinápolyi nyárban. Fegyelmezett úriemberként lenyelte, életében először és utoljára. És alighanem arra is rájött, hogy ettől aligha módosul ilyen vagy olyan irányba a burzsoázia tudata, és az erről hallott szöveg éppen annyira volt hiteles, mint amikor ugyanez a szónok Churchill és Truman elvtársakat (!) szidalmazta.

Azért kóla nélkül is felszállt vele a gép, Egyiptomban pillanatokon belül rájött, hogy a vagonok működtetéséhez szükséges akkumulátorokat nem arra a klímára tervezték, és a pormennyiséggel se kalkuláltak. Javíthatóság híján megvesztegetett valamiféle miniszterhelyettest, aki aztán rendben lévőnek nyilvánította a járműveket, ő pedig hazatérése után a sajátos célra kiadott ötezer fontot "csúszópénz" jogcímén számolta el. Annyira meglepődtek azon, hogy nyitott fedelű költségkerete ellenére sem "disszidált", hogy elfelejtették emiatt az államvédelemnél feljelenteni. Szerencsére a Coca-Cola fogyasztásának kísérletéről mélyen hallgatott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idegensajtolva.blog.hu/api/trackback/id/tr1615001438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása